Messukylän golfyhteisö on tunnettu rennosta kaikki tervetulleeksi toivottavasta ilmapiiristään. Ylläpidetään tätä kuvaa myös kaudella 2018 ja taataan kaikille miellyttäviä golfkokemuksia Messukylässä. Samalla muistetaan pitää kentästä sekä klubimiljööstämme hyvää huolta. Tässä tekstissä muutamia ohjeita sekä vinkkejä ja katsaus kapteeniston järjestämään toimintaan ensi kaudella.


Jokainen pelaaja voi omalla toiminnallaan edesauttaa kentän kunnon ylläpitoa. Lyöntijäljet on korjattava, divotit asetettava takaisin paikalleen ja pallon alastulojäljet viheriöllä korjattava. Pyri korjaamaan aina myös vähintään yksi toinen alastulojälki omasi lisäksi viheriöltä. Bunkkerit on haravoitava asianmukaisesti. Roskat kuuluvat roskiksiin.

Muistetaan myös ripeä sekä ennen kaikkea turvallinen pelaaminen. Kentällä kuljetaan reippaasti eteenpäin ja ollaan valmiina lyömään, kun on oma vuoro. Palloa etsittäessä käytetään maalaisjärkeä. Palloa ei aina tarvitse etsiä sääntöjen sallimaa viittä minuuttia ja osa ryhmästä voi jo pelata omia pallojaan eteenpäin. Mikäli 4 hengen ryhmällä on toinen pallo hukassa väylän vasemmassa pusikossa ja toinen oikealla metsässä, ryhmän kannattaa hajaantua etsintäoperaatioon. Viheriölle mentäessä kärryt ja bägit jätetään kätevästi seuraavan väylän kulkusuunnan puolelle.

Viheriöllä toimitaan nopeasti. Palloa ei aina tarvitse merkitä, ellei se ole toisen tiellä, ja puttilinjoja ei tarvitse katsoa joka suunnasta kuten ammattilaispelaajat tekevät televisiossa. Ole valmiina lyömään, kun on sinun vuorosi. Kun pallot on pelattu reikään asti, edetkää ripeästi seuraavan väylän tiiauspaikalle. Tuloskortti kannattaa täyttää vasta seuraavalla tiiauspaikalla. Varsinkin ruuhka-aikana kiinnittäkää erityisestä huomiota pelinopeuteen. Edellä menevästä ryhmästä ei saisi jäädä jälkeen (mikäli ryhmät ovat samankokoiset). Jos edessä on tyhjää ja takana odottaa nopeampi ryhmä, päästäkää heidät järkevässä kohtaa ohitse.

Turvallisuusasiat golfkentällä ovat erittäin tärkeitä. Mikäli lyöntisi suuntautuu toiselle väylälle, toisia pelaajia tai muita ihmisiä kohden tai johonkin missä et näe pallon alastuloaluetta, huuda aina FORE. Ja FORE:a huudetaan niin kovaa kuin kurkusta lähtee ja koko ryhmän tulisi huutaa yhteen ääneen. Varsinkin tuulisella kelillä huuto ei välttämättä kuulu kauas. Älä koskaan jää epäröimään huudanko FORE vai en - vaan huuda se aina. FORE:n kuuluessa sellaisesta suunnasta mistä pallo voi tulla kohti peliryhmääsi, muista suojautua vähintään kyykistymällä ja pään suojaamalla. Bägin tai puun taakse kannattaa myös yrittää suojautua. On kentällämme nähty komeita syöksyjäkin bägin taakse suojaan. Varoita myös, jos joku ryhmäsi pelaajista ei kuule viereiseltä väylältä kaikuvaa FORE-huutoa, esimerkiksi omaan lyöntisuoritukseen keskittyessään.

Muista myös, että kenttätyöntekijöillä on aina etuoikeus kentällä. Älä lyö ennen kuin he näyttävät lupaa heilauttamalla kättä. Kenttätyöntekijät ovat siellä kunnostamassa kenttää ja takaamassa hyvää pelikokemusta kaikille.

Pelinopeutta sekä turvallisuuteen liittyviä asioita valvotaan kauden aikana. Kentällä voi ruuhka-aikoina pyöriä golfautolla valvojia, joiden ohjeistuksia esimerkiksi ohituksen suhteen on noudatettava.

Golf on herrasmies- ja -naispeli. Muista rehellisyys niin kilpailuissa kuin myös esimerkiksi tasoitusasioissa. Muista urheilumuodoista poiketen golfia pelataan suurimman osan aikaa (klubitasolla käytännössä aina) ilman tuomarin valvontaa. Peli perustuu pelaajan tinkimättömään sääntöjen noudattamiseen ja toisten pelaajien huomioon ottamiseen. Pelaajien hyvä käytös, kohteliaat tavat ja hyvän urheiluhengen mukainen toiminta ohjaavat pelaajia myös kilpailutilanteessa. Näistä tekijöistä koostuu golfpelin henki.

Paikallissäännöt 2018

Kentän paikallissäännöt sekä seuran yleiset kilpailumääräykset on päivitetty tälle vuodelle. Nämä ovat löydettävissä nettisivuilta. Paikallissääntöihin on tullut yksi muutos viime vuodesta. Paikallissäännöt määrittelevät nyt kaikki työkoneista aiheutuneet selkeät jäljet kuten renkaanjäljet kunnostettavaksi alueeksi, vaikka niitä ei olisi erikseen merkitty eikä niissä olisi tilapäistä vettä. Muutos on tehty lähinnä tilanteen selkeyttämiseksi koska kyse on asiasta, josta maalaisjärki antaisi vapautuksen automaattisesti mutta golfin säännöt ilman erillistä paikallissääntöä eivät.

Viime vuonna uutena tullut viheriöllä vahingossa liikkuvan pallon paikallissääntö pysyy voimassa. Pelaajaa ei rankaista, jos hän vahingossa aiheuttaa pallonsa tai merkkinappinsa liikkumisen viheriöllä esimerkiksi hipaisemalla mailallaan palloa asettuessaan lyöntiasentoon, pudottamalla pallon merkkinapin päälle tai toiste päin tai vaikka omissa ajatuksissaan kävelemällä palloaan päin viheriöllä. Jos pelaaja liikuttaa viheriöllä sijaitsevaa palloaan tai merkkinappiaan vahingossa, rangaistusta ei seuraa ja pallo tai merkkinappi on asetettava takaisin paikalleen.

Huomioikaan kuitenkin, että mikäli luonnollinen tekijä esimerkiksi tuuli tai painovoima liikuttaa palloa, toimitaan edelleen samalla tapaa kuin ennen eli peliä jatketaan ilman rangaistusta pallon uudelta sijaintipaikalta. Näin ollen jatkossakin täytyy pystyä tosiasioihin perustuen arvioimaan, johtuiko pallon liikkuminen pelaajasta vai luonnollisesta syystä, jotta voidaan tietää pitääkö peliä jatkaa pallon uudelta sijaintipaikalta vai pitääkö se asettaa takaisin paikalleen. Rangaistusta ei kuitenkaan enää tarvitse pelätä. Huomioikaa myös, että jos luonnollinen tekijä esimerkiksi tuulenpuuska siirtää pelaajan merkkinappia, merkkinappi asetetaan tietenkin takaisin alkuperäiseen paikkaansa. Uusi paikallissääntö ei kuitenkaan vapauta pelaajaa rangaistuksesta, mikäli pallon tai merkkinapin liikkuminen johtuu pelaajan tahallisesta toiminnasta esimerkiksi, jos pelaaja suutuspäissään huitaisee reiästä ohi menneen pallon griiniltä ulos tai jos pelaaja nostaa pallonsa ilman merkitsemistä.

Muiltakin osin paikallissäännöt pysyvät samoina kuin viime kaudella. Hiekkaesteissä olevat irtokivet ovat liikuteltavia haittoja ja ne saa rangaistuksetta poistaa. Omaan alastulojälkeensä uponneesta pallosta saa vapautuksen koko pelialueelta (ei esteestä). Kentällä olevat mittapaalut ja -merkit ovat kiinteitä haittoja ja niitä ei saa poistaa, vaikka pystyisi. Sama pätee hiekkaesteissä oleviin haravoiden hylsyihin. Kentällä olevilta teiltä saa myös vapautuksen. Huomioikaa kiinteiden haittojen paikallissäännön poikkeustapaus missä esimerkiksi kastelulaitteen kannesta saa vapautuksen, jos se on enintään kahden mailanmitan päässä pelattavan viheriön reunasta ja pallo on enintään kahden mailanmitan päässä kiinteästä haitasta ja tämä haitta sijaitsee pelilinjalla pallon ja reiän välissä.

Kunnostettavia alueita ovat sinisillä tai sinivalkoisilla paaluilla merkittyjen alueiden sekä aikaisemmin mainittujen työkoneiden jälkien lisäksi selkeästi erottuvat alueet kuten salaojat, mikäli merkitty vähintään yhdellä sinisellä paalulla. Kentällä olevat metalliaidat ovat ulkorajoja ja niistä ei saa vapautusta. Minkä tahansa kenttämerkintäpaalun musta pää tarkoittaa sitä, että paalujen määräämän alueen raja jatkuu 90 asteen kulmassa väylältä poispäin. Etäisyysmittarien käyttö on sallittu kaikessa pelaamisessa, kunhan laite ei arvioi tai mittaa mitään muuta peliin vaikuttavaa olosuhdetta kuin etäisyyttä. Paikallissääntöjen lopusta löytyy myös siirtosäännön eli tuttavallisemmin talvisäännön ohjeistus.

Kilpailumääräykset 2018

Kilpailumääräyksissä puhutaan mm. kilpailuihin ilmoittautumisesta. Seuran kilpailuihin saavat osallistua kaikki pelaajat, jotka täyttävät kilpailukutsussa mainitut ehdot. Seuran jäsenyyttä vaadittaessa pelaajan on oltava Pirkanmaan Golf ry:n jäsen ja kyseisen kauden jäsenmaksu on oltava maksettu. Kilpailukutsut löytyvät klubitalon ilmoitustaululta sekä yleensä myös NexGolfin julkisesta kilpailukalenterista.

Kilpailuihin ilmoittaudutaan kilpailukutsun ohjeiden mukaisesti määräaikaan mennessä caddiemasterille, caddiemasterin pöydältä löytyvään listaan tai omatoimisesti NexGolf-ohjelmassa. Lähtökohtaisesti jälki-ilmoittautuminen ei ole mahdollista. Mikäli kilpailuun kuitenkin mahtuu, voidaan myös jälki-ilmoittautuneita poikkeustapauksessa ottaa mukaan. Päätöksen tekee kilpailun johtaja.

Kukin pelaaja vastaa siitä, että hänen tasoituksensa on ajan tasalla. Mikäli pelaaja huomaa, että hänen tasoituksensa lähtölistassa tai tuloskorttitarrassa on väärä, hänen on ilmoitettava asiasta kilpailun johtajalle tai caddiemasterille. Ellei kilpailukutsussa ole erikseen kielletty, pelaajat, jotka eivät omaa aktiivista EGA-tasoitusta saavat osallistua kaikkiin kilpailuihin mutta eivät voi vastaanottaa palkintoja tasoituksellisessa sarjassa.

Esteen sattuessa pelaajan on peruutettava osallistumisensa kilpailuun joko caddiemasterille tai kilpailun johtajalle ennen kilpailun alkua. Jos pelaaja jättää saapumatta kilpailuun eikä perustele poisjääntiään, häneltä voidaan periä kilpailumaksu jälkikäteen. Kilpailumaksun suuruus kerrotaan kilpailukutsussa ja se on maksettava caddiemasterille ennen kilpailun alkua. Kilpailumaksu on maksettava kokonaisuudessaan myös, vaikkei pelaaja aio hyödyntää kisan yhteydessä mahdollisesti olevaa tarjoilua.

Kilpailujen lähtöajat julkistetaan NexGolfin kilpailumoduulissa viimeistään kilpailua edeltävänä päivänä sekä lähetetään sähköpostilla kilpailuun osallistuville. Jokainen pelaaja on itse vastuussa siitä, että hänen yhteystietonsa ovat ajan tasalla NexGolf-ohjelmassa.

Kapteenien järjestämä toiminta 2018

Kapteeneina olemme aktiivisesti mukana kaikessa seuran toiminnassa. Järjestämme läpi kauden aloittelijoille ja vähemmän pelanneille tarkoitettuja tutustumiskierroksia Par-3 kentällä. Kierrosten tarkoituksena on tutustua uusiin pelikavereihin sekä saada kokeneemmalta pelaajalta käytännön vinkkejä pelaamiseen liittyen. Ohjeet ja ajankohdat ilmoitetaan nettisivuilla sekä klubitalon ilmoitustaululla kauden startattua.

Sääntö- ja etikettiopastus on myös kapteeniston vastuulla. Ennen kauden alkua toukokuun alkupuolella on tarkoitus järjestää klubitalon takkahuoneella jäsenistölle avoin ja ilmainen sääntöilta, johon yritämme saada golfliitosta tuomarin paikalle. Kauden aikana järjestetään myös viime kaudella suosittu sääntökävely isolla kentällä, jossa paneudutaan sääntökysymyksiin esimerkkien kautta. Syyskuussa on luvassa "Uudet säännöt 2019" kilpailu ja tapahtuma, jossa kerrotaan ensin isoimmat vuoden 2019 alusta voimaan astuvat sääntömuutokset ja sen jälkeen pelataan 9r kilpailu uusia sääntöjä kokeillen ja opetellen. Mahdollisesti teemme myös etikettiopastusvideon kauden aikana.

Nettisivuilla olevaa kapteeniston palstaa päivitetään mielenkiintoisilla uutisilla kauden mittaan ja lisäksi vastaamme yhdessä kenttäyhtiön kanssa kentän merkinnöistä ja paalutuksista. Kierrämme kentällä myös valvontapuuhissa.

Ottakaa rohkeasti yhteyttä meihin kapteeneihin mieltä askarruttavissa asioissa! Oikein mukavaa golfkautta 2018 kaikille!

Janne Riitakorpi

Marja Leena Kärkkäinen

Ajanvaraus

tee logo


Aukioloajat

Toimisto:

Avoinna seuraavasti:

Su 15.5. klo 10-18

Ma 16.5. klo 10-18

Ti 17.5. klo 10-18

Ke 18.5. klo 10-18

To 19.5. klo 10-18

toimisto@pirg.fi

050 564 9994

Kentät:

Suljettu.
 
Arvioitu avaaminen: 18.5. Talvigriineille

Range:

Ark. klo 8 - 21

La - Su klo 8 - 19

   

Pirkanmaan Golf ry.

 

Liity jäseneksi ›

Tykkää Facebookissa ›

Seuran yhteystiedot

Lue Citygolfia Messukylässä-lehti

PirG lehti 2022 3 01


Anna hyvän kiertää!

Käytettyjen golfvälineiden välityspalvelu Messukylässä

601ecaa2f742ffb77feaafcab1db6897 300.87121212121x169

 

Instagram