Paikallissäännöt

Paikallissäännöt pdf-tiedostona ›

1. Kentän ulkorajat

Kentän ulkorajat on merkitty valkoisilla paaluilla. Lisäksi ulkorajoja ovat rangeaita sekä väylällä 3 kävelytietä rajaava aita. Väylällä 3 ulkoraja jatkuu aidan päätyttyä kävelytien reunaa mukaillen. Pallo on ulkona, jos se päätyy tielle tai tien toiselle puolelle. Kyseiset aidat eivät ole kiinteitä haittoja vaan ulkorajan merkkejä.

Kenttämerkintäpaalun musta pää tarkoittaa sitä, että alueen raja kääntyy 90° kulmassa poispäin väylältä.


2. Kunnostettavat alueet

Kunnostettavat alueet on merkitty sinisillä paaluilla tai sinisellä maalilla. Sinivalkoisin paaluin merkityt alueet ovat kunnostettavaa aluetta, josta pelaaminen on kielletty. Kunnostettavalta alueelta vapaudutaan Säännön 16.1 mukaisesti. Säännönmukaisten alueiden lisäksi kunnostettavia alueita ovat:

a) Työkoneista aiheutuneet selkeät jäljet kuten renkaanjäljet

b) Selkeästi erottuvat alueet kuten salaojat, mikäli merkitty vähintään yhdellä sinisellä paalulla

c) Sorakasaumat pelialueella sekä isot pintakivet

d) Kuivuudesta aiheutuneet selkeät halkeamat pelialueen lyhyeksi leikatulla alueella

e) Veden valumaurat bunkkerissa

Huom: kohdissa c), d) ja e) saa vapautuksen ainoastaan, mikäli pallo on sorakasaumassa, halkeamassa tai veden valumaurassa tai koskettaa sitä tai se haittaa mailan aiottua heilahdusrataa. Mikäli sorakasauma, pintakivi, halkeama tai veden valumaura haittaa ainoastaan lyöntiasentoa, pelaaja ei saa vapautusta.


3. Kiinteät haitat

Kiinteitä haittoja ovat kaikki kentällä sijaitsevat keinotekoiset rakennelmat sekä valmistetut esineet, joita ei pysty siirtämään, paitsi ulkorajojen merkit. Kiinteitä haittoja ovat siis mm.

a) Kentällä olevat mittapaalut ja -merkit (ei saa poistaa)

b) Kentällä olevat selkeästi erottuvat tiet ja polut

c) Kastelujärjestelmän sadettimien kannet                  

d) Bunkkereissa olevien haravoiden hylsyt (hylsyjä ei saa poistaa)

e) Kentän rajojen sisäpuolella olevat keinotekoiset rakennelmat esim. väylätaulut

Kiinteästä haitasta saa vapautua Säännön 16.1 mukaisesti. Lisäksi pelaaja saa vapautua pelattavan väylän viheriön lähettyvillä olevasta kiinteästä haitasta Säännön 16.1b nojalla myös, jos haitta sijaitsee pelaajan pelilinjalla, ja se on a) enintään kahden mailanmitan etäisyydellä viheriöstä, ja b) enintään kahden mailanmitan etäisyydellä pallosta.4. Lyönnin uusiminen

Rajoitetaan viheriöltä lyödyn lyönnin uusimista Säännön 11.1b Poikkeuksen 2 mukaan seuraavasti:

Poikkeus 2 sääntöön 11.1b on voimassa lukuun ottamatta silloin, kun viheriöltä pelattu pallo osuu vahingossa:

a. pelaajaan itseensä,

b. mailaan, jota pelaaja käytti lyöntiinsä tai

c. eläimeen, joka on määritelty irralliseksi luonnonhaitaksi (kuten matoihin, hyönteisiin tai niiden kaltaisiin eläimiin, joita voidaan helposti siirtää).

Lyönti lasketaan ja peliä jatketaan pallon sijaintipaikalta.


5. Vapautuminen punaisen estealueen vastakkaiselle puolelle; poikkeustapaus (kts. liite A)

Tämä paikallissääntö on voimassa, kun pelaajan pallo löydetään tai tiedetään tai on käytännössä varmaa, että pallo on päätynyt mihin tahansa punaiselle estealueelle, joka yhtyy kentän ulkorajaan ja kohta, josta pallo viimeksi leikkasi estealueen rajan, on kentän ulkorajan puolella estealuetta.

Tällöin pelaaja voi ylimääräisenä vapautumisvaihtoehtona yhdellä rangaistuslyönnillä pudottaa alkuperäisen tai muun pallon estealueen vastakkaiselle puolelle käyttäen vertailupisteenä arvioitua pistettä vastakkaisella puolella estealuetta, joka on yhtä kaukana reiästä kuin piste, mistä alkuperäisen pallon arvioitiin viimeksi ylittäneen estealueen rajan. Pallo pudotetaan tähän pisteeseen Säännön 17.1d mukaisesti.


6. Varapallon lyöminen estealueelle menneelle pallolle; poikkeustapaus

Tämä paikallissääntö on voimassa ainoastaan ison kentän 4 väylän isossa etulammessa sekä 8 väylän oikeanpuoleisessa metsässä. Jos pelaaja ei tiedä onko hänen pallonsa estealueella ja siinä tilanteessa, että alkuperäistä palloa ei löydy, tiedettäisiin tai olisi käytännössä varmaa, että pallo on estealueella, pelaaja voi pelin nopeuttamiseksi pelata varapallon Säännön 18.3 mukaisesti.

Pelatessaan varapalloa pelaaja voi käyttää lyönti ja lyöntimatka -vapautusta, linjassa taaksepäin -vapautusta tai jos kyseessä on punainen estealue, sivuttaista vapautusta. Pelaajan pelattua tämän säännön mukaisesti varapallon, ei hän voi enää käyttää muita Säännön 17 .1 mukaisia vaihtoehtoja suhteessa alkuperäiseen palloon.

Jos alkuperäinen pallo löytyy 3 minuutin etsinnän aikana estealueelta voi pelaaja joko jatkaa alkuperäisellä pallolla lyöden estealueelta, jolloin varapalloa ei saa enää pelata, tai jatkaa varapallolla, jolloin alkuperäistä palloa ei saa pelata. Jos alkuperäistä palloa ei löydy kolmen minuutin etsinnän aikana tai pelaaja lyö varapalloaan lähempää reikää kuin alkuperäisen pallon arvioitu sijainti estealueella, varapallosta tulee pelissä oleva pallo. Jos taas alkuperäinen pallo löytyy estealueen ulkopuolelta, pelaajan on jatkettava alkuperäisellä pallolla.

7. Siirtosääntö (kts. liite B)

Toimikunta voi ottaa käyttöön siirtosäännön (”talvisääntö”) lyhyeksi leikatulla alueella tai koko pelialueella.


8. Vaihtoehto lyönti ja lyöntimatka-rangaistukselle pallon ollessa kadonnut tai ulkona (kts. liite C)

Jos pelaajan palloa ei ole löydetty tai tiedetään tai on käytännössä varmaa, että se on ulkona, voi pelaaja pelin nopeuttamiseksi toimia seuraavalla tavalla lyönti ja lyöntimatka-rangaistuksen sijaan.

Kahden lyönnin rangaistuksella pelaaja voi vapautua pudottamalla (kts. Sääntö 14.3) alkuperäisen tai muun pallon vapautumisalueelle, jonka reikää lähinnä olevat vertailupisteet muodostavat arvioitu piste, johon pallo olisi kadonnut, tai leikannut viimeksi kentän ulkorajan päätyessään ulos sekä piste pelattavan reiän väylältä tai muulta lyhyeksi leikatulta alueelta (esim. tiiausalue), joka on lähimpänä tätä ensin arvioitua pistettä mutta ei lähempänä reikää. Vapautumisalue jatkuu näistä pisteistä reiän suunnassa taaksepäin sekä kaksi mailanmittaa sivulle kumpaankin suuntaan.

Vapautumisalueen täytyy olla yleisellä pelialueella, ja se ei saa olla lähempänä reikää kuin arvioitu paikka mihin pallo on kadonnut tai leikannut ulkorajan. Pelaajan laitettua pallonsa peliin tämän paikallissäännön perusteella alkuperäinen pallo, joka oli kadonnut tai ulkona, ei ole enää pelissä oleva pallo ja sitä ei saa enää pelata. Tämä pätee, vaikka pallo löydettäisiin kentältä ennen 3 minuutin etsintäajan päättymistä. Lisäksi pelaaja ei saa käyttää alkuperäiselle pallolle tätä vapautumisvaihtoehtoa, jos tiedetään tai on käytännössä varmaa, että pallo on päätynyt estealueelle, tai pelaaja on pelannut toisen pallon varapallona lyönti ja lyöntimatka-rangaistuksella.Rangaistus paikallissäännön rikkomisesta

Reikäpeli: Reiän menetys

Lyöntipeli: Kaksi rangaistuslyöntiä


Paikallissäännöt pdf-tiedostona (sisältäen liitteet) ›

 

 

Pirkanmaan Golf ry.
Kilpailu-, sääntö- ja tasoitustoimikunta

Ajanvaraus

tee logo


Aukioloajat

Toimisto:

Suljettu

Loppusyksyn ja talven aikana yhteydenotot:

toimisto@pirg.fi

Kentät:

Suljettu

Range:

Suljettu


  

Pirkanmaan Golf ry.

 

Liity jäseneksi ›

Tykkää Facebookissa ›

Seuran yhteystiedot

Lue Citygolfia Messukylässä-lehti

PirG lehti 2022 3 01


Anna hyvän kiertää!

Käytettyjen golfvälineiden välityspalvelu Messukylässä

601ecaa2f742ffb77feaafcab1db6897 300.87121212121x169

 

Instagram